Thursday, August 27, 2009

Resepi Nasi Dagang

Bahan-bahan:

5 cawan beras nasi dagang ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)

2 cawan santan pekat

4 cawan santan cair

2 sudu besar halba

10 ulas bawang merah kecil, mayang halus

6 ulas bawang putih, mayang halus

1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)

Garam dan gula secukup rasa.

Cara memasak:

  • Didihkan air didalam periuk kukusan

  • Gaul beras dan santan cair dengan sedikit gula dan garam

  • Alaskan kukusan dengan kain kapas yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus

  • Masukkan beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak

  • Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar

  • Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.

  • Hidang panas-panas bersama kuah dan sambal kelapa.

Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang

Bahan A

Dua ekor ikan tongkol sederhana besar

5 keping asam gelugor

2 inci halia, ditumbuk kasar

3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar

3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar

Sesudu makan garam dan sesudu teh gula

Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, le

bihkan seinci)

Bahan B

Santan pekat dari satu biji kelapa

3 keping asam gelugor

5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk

4 ulas bawang putih, ditumbuk

1 inci halia, ditumbuk

Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes

Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)

1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.

2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau k

alau di Kelantan dipanggil "manisan")

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis

Cara memasak:

  • Rebus bahan A sehingga masak

    , dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.

  • Pijarkan minyak di dalam periuk

  • Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau

  • Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak

  • Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih

  • Masukkan santan pekat dan asam

    gelugor

  • Bila mendidih masukkan gula merah

  • Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)

  • Biarkan renih selama 15 minit sebel

    um dihidangkan bersama nasi dagang.

Sambal kelapa untuk Nasi Dagang

Bahan-bahan:

Kelapa parut (sebiji), disangrai sehingga perang

4 sudu makan gula kabung (manisan)

Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja

Cara memasak:

  • Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya.

  • Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya. Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa.

  • Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.

nukilan,